Papper är vackert

28 Dec

Denna grådaskiga, kalla dag blev gladare av lite pyssel (så klart!). Jag njuter till fullo av min ledighet och passar på att nyttja tiden – måste  dock  säga att både gårdagens och dagens pyssel inte finns med på min 16-punkters att-göra-lista som jag så heligt lovade att hålla…men det kliar i fingrarna så hemskt när  man får en rolig idé.

Papperspärlor – kan det vara  något? Fick idén då en vän gjort så  fina julgirlanger med samma teknik – så här blev det:

Du behöver:
– papper (jag tog en dagstidning, Financial Times som jag köpt för den är fint rosa)
– en träpinne
– pappersklister
– sax eller en skärkniv

1. Klipp/skär ut remsor. De ska vara bredare i ena  änden (det bestämmer ”pärlans” längd, ju bredare desto längre  remsa behöver  du för att få till en fyllig ”pärla”). Remsorna ska vara smalare i andra  änden.

2. Ta en träpinne och rulla pappersremsan på den riktigt hårt, börja med den breda änden och rulla rakt så att den smalare delen kommer i mitten.

3. Sätt lite klister  på  den sista biten och klistra fast. Dra bort ”pärlan” från  pinnen, var försiktig så  du inte drar ut det rullade  pappret.

4. Rulla  det antal pärlor du behöver till ett halsband.

5. Jag hittade aprikosrosa pärlor i mina gömmor så jag tänkte  att de matchar fint till papperspärlorna.

6. Trä pärlorna på ett band –  jag tog ett smalt svart sidenband – varannan vanlig pärla och varannan papperspärla.

7. När du  är nöjd med  längden, knyt en fin  rosett av sidenbandet. Knyt några små rosetter på några ställen som dekoration.

8.  Vill du att halsbandet ska vara  lite tåligare  kan du  lacka papperspärlorna  med decoupagelack t ex.

Man  kan ju dekorera halsbandet med  det man har hemma och det man tycker är snyggt. Jag ska ge mig på att göra ett längre halsband,  jag tror att det kan vara fint och ha enkla träpärlor emellan – ofta blir det finast att hålla det hela enkelt.

Lycka till!

3 svar to “Papper är vackert”

 1. Monique 2 januari, 2012 den 11:51 #

  Så snyggt! Får lust att gå och köpa en kinesisk dagstidning och göra pärlor av. Eller kanske kan man använda boksidor med gammal skrift…
  Jag undrar vad det är för träpinnar du rullar på? Hur smala ska de vara?

  • mirkkabloggare 2 januari, 2012 den 12:43 #

   Javisst, det skulle nog bli fint av en kinesisk tidning. Jag märkte att man får vara noga med vad som hamnar i den smala änden av pappret (några av mina pärlor blev ”tomma” på mitten, alltså utan text) för det är snyggare om man ser texten. Tror också att noter skulle vara snyggt. Jag har tänkt att göra ett långt, flerradigt (olika långa) halsband, kan vara snyggt. Det finns hur mycket möjligheter som helst, man kan ju ha större pärlor mitt fram och sedan mindre och mindre längre upp… visst är det en del pill, men klipper man ut remsor kan man ju faktiskt rulla t ex framför TV:n. Lycka till.

  • mirkkabloggare 2 januari, 2012 den 17:38 #

   Glömde säga förut att det är vanliga grillspettpinnar jag använde, men man kan ju rulla på en sticka också eller vad som helst, bara det inte är allt för tjockt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s